Feb 1, 2014

dunia.mengapa masih membisu?


Assalamualaikum...

Sungguh indah malam ini.duduk bersila di depan lappy pegang pinggan berisi kuew teow goreng sambil online fesbuk.bahagia.sesuap demi sesuap makanan masuk dalam mulut sambil-sambil jari-jemari ligat scroll melihat berita terbaru apa hari ini.
Tiba-tiba tangan ini berhenti daripada menyentuh lappy.pinggan yang berisi kuew teow goreng diletakkan ke tepi.hati berasa sayu.kawah mata mula dipenuhi air.jantung berdegup sedikit kencang.perasaan geram,benci,sedih,hiba mula menyelubungi diri.
Allahuakbar.aku kat sini bahagia.makan sedap.minum sedap.tidoq pun lena.nyenyak.tapi saudara aku di sana??

berlari-lari selamatkan diri.bom meletup sana-sini.kelaparan.kesejukan.tidur mereka?


aku rasa macam nak berlari saja nak selamatkan semua saudara aku.biar mereka semua keluar dari kepompong kekejam israel ini.aku nak bagi makanan yang sedap-sedap.pakaian yang cantik dan selesa.tempat tinggal yang selesa buat mereka.tapi apakan daya aku.andai kita semua mampu bergerak bersama-sama aku pasti kita dapat menentang kezaliman ini.menyelamatkan makhluk yang lemah ini.


aku fikir bumi juga sudah tidak tahan menanggung kezaliman israel ini.sekalian makhluk meratapi perbuatan terkutuk ini.mereka tidak akan puas selagi mereka tidak kecapi apa yang mereka inginkan.hanya doa yang aku kirimkan agar mereka kuat hadapi cubaan dan dugaan ini.


DUNIA.mengapa masih membisu??jaritekan : kita ni kurang dan tidak berapa nak cerdik ilmu agama.bila ulama cakap,nasihat dan bagi pendapat serta pandangan dengaq la.jangan nak bangkang sangat.

3 comments:

edayu nurdin said...

Btul tu akak. Kte senang lenang.sedh. kte sme2 doakan yer.

jAr! TekAN said...

in sha Allah.sama-sama kita doakan

henriethayamashiro said...

Insya Allah dgn doa kita saudara kita kuat... Mereka di uji dan di ajar sabar melalui ujian hidup begitu... Tapi kita jgn lupa dan leka wlupun ujian kita tidak seberat mereka2...